Media: info delen of beboeten

We waren op onze afdeling communicatie eerlijk erg verbaasd. Vorig jaar kregen we al eens een reprimande van het Financieel Dagblad dat we een artikel uit die krant op onze website hadden geplaatst. Natuurlijk kregen we dat niet rechtstreeks van deze kwaliteitskrant te horen, maar via een bureau dat alle websites napluist. Heeft er nog een onverlaat een pdf-je van het FD ergens illegaal geplaatst? Het zal je dagelijkse werk maar wezen. We hebben het  keurig van onze site gehaald, maar fronsten wel onze wenkbrauwen. We leven toch in het internetijdperk? Via social media en krantensites barst het van de linkjes die je kunt retweeten of liken. Gaat dat bureau straks ook particulieren beboeten die ergens op hun facebook een interessant artikel hebben gedeeld? Het is toch geven en delen? Dat is volgens trendwatchers een van de belangrijkste jongerentrends van 2013.

Enige weken geleden overkwam het ons opnieuw. Nu van het Nederlands Dagblad. Nu heeft die verder keurige gereformeerd-vrijgemaakte krant sowieso irritant gedrag. Als je naar hun website gaat, kun je pas nieuws lezen als je als abonnee inlogt of er voor betaalt. Echt niet meer van deze tijd. Nu was een journalist van het ND op een ethiekconferentie van ons geweest en had er een mooi verslag van gemaakt. Onze beleidsmedewerker vroeg of we daar een PDF van konden krijgen. Was geen probleem. Mogen we het op de website plaatsen? Nee, joh geen probleem. Een jaar later (!) werden we opnieuw door datzelfde bureau benaderd. Nu niet met het verzoek om het ND-artikel te verwijderen, maar met een boete van enkele honderden euro’s. Ze hadden door die plaatsing namelijk economische schade geleden. Hahaha!! En als we het er niet snel zouden verwijderen, dan zou het bedrag verhoogd worden. Wat een handelsgeest. We hebben nog contact gezocht met de betreffende journalist. We mochten het toch plaatsen? Meneer wist dat natuurlijk niet meer. Wat doe je dan? We hebben betaald. En laatst sommeerde ook Trouw ons een artikel van onze site te verwijderen. We hebben wel leergeld betaald en PDF’s van krantensites die bedoeld zijn om onze leden te informeren van de site gehaald. Zelf vind ik het geen probleem overigens als een PDF van mijn hand ergens verschijnt. Ik lijd daardoor geen economische schade, maar het is  reclame voor mezelf! Lees dus gerust het artikel op de website van de Haagse Dominicus.

Is er dan geen sprake van copyright en een soort eigenaarschap van artikelen. Natuurlijk, maar de tijden zijn gewoon veranderd. Door de enorme boost die de sociale media geven, worden steeds meer zaken gedeeld en wordt er gegeven, zonder er wat voor terug te vragen. Sommige media snappen dat overigens wel, zoals Vrij Nederland. Op de dag dat de geweldige artiest en zanger Maarten Roozendaal stierf, plaatste VN een mooi interview met hem uit 2012. Zo kan het dus ook: Ik wil mensen hun gevoel laten voelen

En nu maar hopen dat dit bureau niet binnenkort aan de lijn hangt met een vervelende boodschap namens VN: please remove!