Koester de lokale journalistiek

Den Haag kende ooit dagbladen voor elke zuil. Zo lazen protestanten De Nieuwe Haagsche Courant, rooms-katholieken Het Binnenhof, liberalen Het Vaderland en wie dat allemaal niet wilde kon zich altijd nog abonneren op de algemene Haagsche Courant. Het is allemaal verdwenen. De kranten hebben het niet overleefd. De Haagsche Courant kon alleen zijn hoofd boven water houden door een fusie aan te gaan met het AD. Ik ken geen Hagenaar die echt blij is met deze constructie. AD Haagsche Courant is dan ook niet een ‘echte haagse krant’. Oud-hoofdredacteur van de Haagsche Courant, Coos Versteeg, kon dit allemaal niet aanzien en begon met oud-collega’s enkele jaren geleden een weekkrant: Den Haag Centraal.

Ik ben al abonnee vanaf het allereerste begin. In Den Haag Centraal is er veel aandacht voor cultuur, sport, interviews en wordt de lokale politiek kritisch gevolgd. En dat laatste is van het allergrootse belang. Zelf heb ik mijn eerste journalistieke stappen gezet bij de Ommelander Courant. Nog steeds een belangrijke regionale krant in Noord-Groningen met een groot abonneebestand. De krant volgt de lokale politici op de voet en zorgt er voor dat raadsleden en wethouders rekening houden met die krant. Helaas verdwijnen er heel veel regionale kranten of ze gaan fuseren. Voor het volgen van de raadsvergaderingen is geen tijd of is voor de hoofdredactie geen prioriteit. Dit betekent dat de gemeenteraden en colleges niet meer de journalistieke adem in hun nek voelen van lokale journalisten. En dat is niet goed! Ik weet nog in mijn eerste jouralistieke jaren dat een liberaal raadslid zich negatief uit liet over werklozen. Het gebeurde in de wandelgangen, maar werd gehoord door mijn collega. Hij maakte er een pittig stuk van in de krant en het raadslid bood in het openbaar zijn excuses aan. In het vervolg was hij zeer op zijn hoede.

Ik moest hier allemaal aan denken toen ik deze zomer hoorde dat Den Haag Centraal het toch niet ging redden. Uiteindelijk is een faillissement net voorkomen en moet John van Ringelensteijn – ooit de redder van ADO – Den Haag Centraal behoeden van de ondergang. Ik hoop dat het lukt, maar heb er een zwaar hoofd in. Er wonen ruim 500.000 inwoners in Den Haag, maar Den Haag Centraal heeft slechts iets meer dan 6000 abonnees. En dat moeten er ongeveer 12.000 worden om te kunnen overleven. Ik zou zeggen: word allen abonnee. De lokale/regionale journalistiek is van groot belang. Dat zag je bijvoorbeeld in het Noorden bij de tramrel in Groningen en in het zuiden rond het gedrag van wethouder Jos van Rey van Roermond. Koester de lokale journalistiek!

Reacties

  1. Weer eens iets om over na te denken. Een ding staat vast: de krant moet blijven. Dus zal ik mij wederom aanmelden als abonnee. Kom op Hagenaars en Hagenaars laat ons uniek blijven.

  2. Dammis de Geus, Zoetermeer zegt:

    Ik herken het beeld dat je schetst volledig. AD Haagsche Courant heeft in Den Haag en de regio er omheen als enig dagblad met lokaal en regionaal nieuws een monopoliepositie. De enige echte concurrent is Omroep West. Ik heb zelf als redacteur van de Nieuwe Haagsche Courant/Trouw in Den Haag de periode meegemaakt dat je elke dag op jacht moest naar primeurs. Dat moest wel vanwege de concurrentie met vier andere dagbladen: Haagsche Courant, Het BInnenhof, Het Vaderland en Het Vrije Volk met een eigen Haagse editie. Inderdaad moeten we heel zuinig zijn op de lokale media, zeker nu alleen AD Haagsche Courant is overgebleven. Het verdwijnen van een aantal lokale/regionale dagbladen is een verarming voor de samenleving. Voor het goed functioneren van de lokale democratie is het noodzakelijk dat journalisten wethouders en raadsleden ‘in de nek blazen’.

  3. B. Gerant zegt:

    En niet te vergeten: Het Vrije Volk, DE krant voor het socialistische volksdeel van Den Haag !