Cadeautje voor de leden

Eens in drie of vier jaar wordt ons ledenblad grondig herzien. We nodigen dan een aantal partijen uit om een nieuwe layout voor ons blad te maken. Een pitch inderdaad. Begin dit jaar hebben we op die manier vijf partijen uitgenodigd om een nieuwe layout te maken. Een spannend, maar ook leuk avontuur. Het is prachtig om te zien hoe alle partijen zich vastgebeten hebben in onze organisatie en een verrassend voorstel voor een nieuwe layout presenteerden. Ook een leerzaam proces. Je krijgt soms een spiegel voorgeschoteld, bijvoorbeeld over de naam van ons blad (MijnVakbond) of over de digitalisering.

We hadden namelijk het plan om ons blad op termijn helemaal te digitaliseren. Iedereen zit tegenwoordig immers op internet en is al dat papier geen weggegooid geld? Natuurlijk sturen we bijna geen brieven meer. Toch als iemand iets te vieren heeft is een kaart toch persoonlijker dan een e-mail. Een van de partijen zei tegen ons dat het ledenblad een cadeau is dat door de leden een aantal keren per jaar wordt uitgepakt. Het is dus eigen een ‘dank u wel’ tegen die leden die soms al meer dan dertig lid zijn van het CNV. De trend dat alles digitaal moet, is ook al weer een beetje op zijn retour. Papieren informatie blijft onmisbaar. Dat blijkt ook uit de kijkcijfers van ons digitaal magazine. De eerste pagina’s worden nog aangeklikt, maar lezers haken snel af. Blijkbaar lezen mensen geen 36 pagina’s tekst van het beeldscherm. Op je tablet komt immers voortdurend mail of ander nieuws voorbij (tweets of  facebook berichtjes). Kijk maar naar je eigen gedrag. Je pakt dat mailtje op en ‘vergeet’ wat je aan het lezen was.

Als werkgroepje moesten we uiteindelijk een keus maken voor de nieuwe vormgeving. Het was waanzinnig moeilijk. Uiteindelijk bleven er twee partijen over die aan elkaar gewaagd waren. Die een fris, modern en eigentijds ontwerp hadden gemaakt. Op ons intranet lieten we de medewerkers ook kiezen. Grappig was dat een van beide partijen vrijwel unaniem werd uitverkoren door de medewerkers. En ook wij kozen als werkgroep – na veel wikken en wegen – voor dit ontwerp. Dat ze ook nog eens voor het CNV werkt, is mooi meegenomen, maar heeft uiteindelijk niet de doorslag gegeven. Dinsdag gaan we samen met haar werken aan het junicadeautje voor de leden. En we houden vast aan het papieren blad, ook in 2013! Dat verdienen onze leden gewoon!